Olívaolaj

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból mechanikai úton előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.

1. Szabályozza a koleszterinszintet:

Amikor a szabadgyökök oxidálják a koleszterint, a vérerek károsodnak és a zsír kicsapódik az artériák falán. Az olívabogyóban lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok azonban megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mint a szívbaj és a szívroham. Továbbá az egyszeresen-telítetlen zsírsavak csökkentik az érszűkület kialakulásának esélyét és növelik a "jó" koleszterin szintet.

2. Megakadályozza a rák kialakulását:

A polifenolok antioxidánsai felveszik a harcot a szabadgyökökkel, megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. A fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, mivel a fekete olívában lévő E-vitamin és egyszeresen-telítetlen zsírsavak semlegesítik a szabadgyököket. Az olívabogyóban lévő fitovegyület, az olecanthal, pedig az ibuprofenhez hasonló hatású anyag, ezért a gyulladás csökkentésével csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is.

3. A csontok egészsége:

Az olívabogyó gazdag D-vitamin, kalcium és foszfor forrás, ezért egészében véve hozzájárul a csontok egészségéhez. Az egyszeresen-telítetlen zsírsavak, az E-vitamin és a polifenolok gyulladásgátló hatása miatt a fekete olívabogyó megakadályozza az angolkór, a csontritkulás és az ízületi csúz kialakulását.

4. Egészséges emésztőrendszer:

Az olívabogyó javítja a máj és a belek funkcióit. Mivel sok rostot tartalmaz, ezért megtisztítja a végbelet és kiváló székrekedés ellen. Ezért aztán az egész szervezet jobban működik, mivel az olívabogyó erősen méregteleníti a szervezetet és kiüríti a szervezetből a méreganyagokat. Az olívaolaj jó hatással van a gyomorhurutra és a fekélyekre, mivel a polifenolok védenek az ellen a nyolc baktériumféle ellen, amelyek a fekélyek kialakulásáért felelősek - ezek közül három még néhány antibiotikumnak is ellenáll. Az olíva serkenti az epe és a hasnyálmirigy hormonok termelését, valamint lassítja az epekövek kialakulását.

5. Az egészséges bőr:

Az olívabogyó antioxidáns tulajdonságai csodát művelnek a bőrrel. Először is, megakadályozzák a szabadgyökök általi bőrkárosodást. Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin található (ebből később A- és E-vitamin lesz), amely serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól, így a bőr fiatalos kinézetű marad.

6. Antioxidáns hatású:

Az olívabogyó gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban, valamint kisebb mennyiségben antioxidáns ásványi anyagok tartalmaz, mint amilyen a szelén és a cink. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák az "oxidatív stressz" kialakulását. Az "oxidatív stressz" során a sejtek védtelenek a potenciális oxigén okozta kárral szemben, ami miatt a szervezetbe nem kerül elég antioxidáns tápanyag. A szegényes étrend, a nem megfelelő gyógykezelés, az öregedés, a fertőzések és a sugárzás mind kiüríti a szervezetből a glutationt, ami ellen az olívabogyóban gazdag étrend a legjobb védekezés.

7. Javítja a látást:

Az olívabogyóban lévő A-vitamin a retinába jutva jó hatással van a szemek egészségére. Javítja az éjjeli látást és segít különbséget tenni a világos és a sötét között. Az A-vitamin fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és más idős korhoz köthető szembetegségek.

8. Gyulladásgátló hatású:

Az olívabogyó anti-hisztaminos hatású, ezért az olívabogyó kivonat a sejtek szintjén blokkol bizonyos hisztamin receptorokat. Az olívabogyó fogyasztása növeli a glutation szintet, amelynek gyulladásgátló hatásai vannak. Mivel mind az olívabogyó, mind az olívaolaj nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ezért kiváló allergiaellenes tápanyagok. 

Az olívaolaj értékes tulajdonságait és előnyös élettani hatásait a mogyorófélék olaja és az avokádóolaj közelíti meg, ezután következik a hidegen préselt napraforgóolaj, majd a többi olajfélék, amelyek közül kiemelendő a szőlőmagolaj és az édes sárgabarackmag olaja.

A gyógyászati célra is használt olívaolaj 70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, valamint nyomokban fitoszterint és lecitint is.

Életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az F-vitaminok, amelyeket az olívaolaj természetes állapotában tartalmaz. Ezek a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai; egyéb forrásaik a napraforgó, kukorica, szója, tökfélék, sütőtök.

Ezek mesterséges bevitele és extrém túladagolásuk rákkeltő lehet, ezért fontos, hogy természetes környezetben, az elemi anyagokban levő kísérőanyagokkal együtt kerüljenek szervezetünkbe.

A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserénket az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. Ugyanez nem érvényes az oldószerrel kinyert olajokra.