Gesztenye

A gesztenye a bükkfafélék családjának nemzetsége 12 fajjal. A vadgesztenye néven ismert faj nincs közeli rokonságban velük.

A gesztenye E-vitaminban gazdag gyümölcs. Feldolgozott állapotában massza illetve püré formájában is megőrzi jótékony összetevőinek, vitamintartalmának, nagy részét. Az antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitamin mellett tartalmaz vízben oldoldó B1, B2 és B6 vitaminokat is. A gyümölcsökre jellemző C-vitamin is számottevő mértékben megtalálható a gesztenyében.

Ásványi anyag tartalma a szelídgesztenyét kiemeli a gyümölcsök közül: nátrium, kálium, foszfor és kálcium is meghatározó mennyiségben található benne. Ezen összetevők miatt a fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása. Zsiradékot alig, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz.

Élelmi rost tartalmának köszönhetően a gesztenye csökkenti az éhségérzetet és jótékony hatással van a bélműködésre is. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően a gabona- és burgonyafélék helyettesítőjekéntszolgálhat, illetve régen húspótlónak tojás és sajt felhasználásával vagdalt készítéséhez is hasznosították.

Egészségmegörző hatása is ismert. A gesztenye leveléből, gyümölcséből készült főzettel enyhjthető a köhögés, valamint tüdőproblémák ellenszereként is használható. a reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is hatásos. Hasmenésre, görcsre a termésilletve a kéreg fogyasztása ajánlott. Teáját asztma, köhögés és hörghurut gyógyítására isszák.