Brokkoli

A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata. Közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. 

Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. Jelenlegi formájában - úgy tartják - a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé, és csak a II. Világháború óta közismert és közkedvelt zöldségfélévé. Leginkább Franciaországban és Olaszországban kedvelt, utóbbiban igen nagy mennyiségben termesztik

Brokkoli (nyers), 100g
Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 30 kcal 140 kJ

Szénhidrátok                6,64 g

- Cukrok                         1,7 g

- Rost                             2,6 g

Zsír                                0,37 g

Fehérje                         2,82 g

Víz                                 89,30g

A-vitamin ekviv.            31 μg 3%

- β-karotin                     361 μg   3%

Tiamin (B1-vitamin)        0,071 mg 5%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,117 mg 8%

Niacin (B3-vitamin)        0,639 mg 4%

Pantoténsav (B5-vitamin)   0,573 mg 11%

B6-vitamin                    0,175 mg 13%

Folsav (B9-vitamin)      63 μg 16%

C-vitamin                      89,2 mg 149%

Kalcium                        47 mg 5%

Vas                               0,73 mg 6%

Magnézium                  21 mg 6%

Foszfor                        66 mg 9%

Kálium                         316 mg 7% 

Cink                             0,41 mg 4%